Prirodna njega za čisto lice bez prištića i akni

Prištići. Akne. Bubuljice.

Čini se kao da uvijek izbijaju u najgorem mogućem trenutku.

I bez ikakvog upozorenja. 

Najgora stvar koju tada možemo učiniti je – dirati ih.

Ta navika može dovesti do sekundarnih infekcija kože i stvoriti ozbiljne ožiljke na licu.

Zato prste k sebi i radije se bacite na učenje o tome zašto uopće nastaju prištići i kako ih se riješiti na prirodan i efikasan način. Bez ikakvog mučenja kože.

Zašto nastaju prištići i akne?

Svatko se barem jednom u životu suočio s prištićima i tražio odgovor kako ih se najbrže i najjednostavnije “riješiti”. No za njihovo uspješno rješavanje važno je znati koji je pravi uzrok njihovoj pojavi.

Bakterije, lijekovi, genetika, kozmetički preparati, uska odjeća samo su neki od mogućih faktora, a neki od najčešćih su:

1) Porast razine muških spolnih hormona

Prištići najčešće nastaju zbog povećane razine muških spolnih hormona koji uzrokuju povećano lučenje sebuma iz lojnih žlijezda. Sebum se ponekad nakuplja na površini kože i začepljuje pore što dovodi do pojave prištića.

Većinom se ovaj problem zbog hormonalnih promjena povezuje s tinejdžerskim godinama, no do hormonalnih promjena može doći i tijekom trudnoće, menopauze, menstrualnog ciklusa i povećanog stresa. Dakle, uvijek 🙂

2) Prehrana

Visoko na listi kao jedan od mogućih uzroka nalazi se unos nezdrave, masne i začinjene hrane.

Jednostavni ugljikohidrati i namirnice visokog glikemijskog indeksa (bijelo brašno, kruh, tjestenina, riža…) utječu na razinu inzulina koji povećava proizvodnju androgenih hormona – jednog od glavnih uzroka pojave prištića.

3) Mliječni proizvodi

Neki stručnjaci nagađaju da uzrok prištićima može biti i pretjerani unos mliječnih proizvoda.

Mlijeko sadrži hormone i bioaktivne molekule koji utječu na hormone u tijelu. Povećavaju proizvodnju muških spolnih hormona i razinu inzulina koji podiže razinu šećera u krvi.

Kako se riješiti dosadnih prištića?

Riješite se akni i bubuljica na prirodan način
Riješite se akni i prištića na prirodan način i bez iritacije kože

Kad se prištići pojave na vidljivom mjestu (na primjer, točno nasred čela) osjećamo se bespomoćno i posramljeno. Željeli bi odgoditi sve obveze za taj dan i izbjeći što više kontakta s ljudima. No, unatoč velikoj bubuljici nasred čela život teče dalje.

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana.